Akadálymentes változat / Normál változat
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben
 • Magyarnándor Képekben

Kirándulások Magyarnándor Környékén

1. Szanda vára

Távolság: 12 km Útvonal: Magyarnándor, művelődési háztól Cserháthaláp felé kanyarodunk, majd az első földúton jobbra - vasúti átjáró - Szandaváraljai-patak hídja (vápa, mederátjáró) - Rézpart alatt DK-re - völgykatlan végén lévő gerincen át - Csukor-puszta - Csukori erdőben rátérni az országos Kék jelzésre - Szandaváralja - Szőr-part - Gyurinka forrás - Szanda vára

A cél rövid ismertetője:

A középső Cserhát tanúhegy vonulatainak legszebb kiemelkedése a Szanda-hegy kúpja. Ennek keleti csúcsán (528 m) állnak a középkori vár romjai, nyugati csúcsán egykor a kutatások szerint egy másik, mára teljesen elpusztult vár állott, míg a középső csúcson kőbánya működik.

A várhegyet gyertyános erdő öleli körül. A hegy külön érdekessége a déli oldalon látható oszlopos kiválású lávafolyás. A várhegy oldalából több forrás fakad.

A vár romjai helyén egykor kővár állt, mely eredetileg Nógrád és Drégely várával, Bujákkal és Hollókővel egy védelmi vonal erőssége volt. (A vár Kékkő várából is kiválóan látszik.) Az erődítményt 1301-ben említik először okleveleink, de egyesek szerint IV. Béla építtette a tatárjárás után. A vár a faluval és a környező pusztákkal királyi birtok volt. Zsigmond király 1387-ben a Cseszneki családnak adományozta, de 1424-ben már a királyné, Borbála tulajdona. Ezután királyi tulajdonosai többször elzálogosítják, eladják.

További képek a Galériában

A török 1546-ban foglalta el, de Horváth Bertalan gyarmati várkapitány 1551-ben visszaszerezte. Az 1549-50. évi török zsoldjegyzék szerint 235 főnyi őrsége volt. 1550-ben az a Hubiár aga volt a parancsnok, aki a bujáki vár alatt vívta vitézi párbaját Kapitán György hollókői várkapitánnyal. Az adóösszeírások a török idők végén csak már, mint pusztát tartották számon. A várból is csak romok maradtak. Legjellegzetesebb része egy négyzetes torony maradványa, amely kb. 7 méter magasságban még ma is áll. Mellette található egy 4 méter átmérőjű, sziklába vésett ciszterna. A többi, szórványosan álló falmaradványból lehet következtetni a vár eredeti elrendezésére.

2. Cserhátsurány

Távolság: 10 km Útvonal: Magyarnándor, művelődési háztól Cserháthaláp felé kanyarodunk, majd az első földúton jobbra - vasúti átjárón át - Szandaváraljai-patak hídja (vápa, mederátjáró) - Rézpart alatt DK-re - völgykatlan végén lévő gerincen át - Csukor-puszta - É-i irányban rátérni az országos Kék jelzésre - a jelzésen tovább: Öreg szállások, Balassi erdő, rövid aszfaltút Terény és Cserháthaláp között - Keringők - Fekete-víz - Cserhátsurány

A cél rövid ismertetője: A község neve korábban Surány volt. A név eredetéről két felfogás alakult ki: az egyik szerint szláv jövevényszó, és valamihez való tartozást jelent, a másik nézet szerint pedig ótörök kifejezés, jelentése: méltóság.

A középkori település a XIV. században a Csór nemzetség tulajdonában volt. Tamás, királyi főajtónálló 1344-ben templomot építtetett, és a pápától engedélyt eszközölt ki búcsú tartására.

Cserhátsurányi templom

További képek a Galériában

Az egyhajós gótikus templomnyolcszög alaprajzú, tornya később barokk sisakot kapott. 1934-ben átalakították ás kibővítették. A középkori épület képezi a mai templom szentélyét.

A falu jelenleg rossz állapotban lévő későbarokk evangélikus temploma a megye egyik legkorábbi és legtekintélyesebb ilyen építménye. A haladó szellemű Sréter család építtette nem sokkal II. József türelmi rendelete után. A család egyik tagja Sréter János a Rákóczi-szabadságharcban a fejedelem dandártábornoka volt.

A környék legszebb műemlék kastélya a XVI. században épült saroktornyos volt Jánossy-kastély, amelynek őrtornyokkal erősített kőkerítése megmaradt. A kapukat pajzsot tartó oroszlánok díszítik. (A kastély ma magántulajdonban van, részben látogatható.)

Folytatjuk…